Puik in hergebruik

Nieuws

28 mei 2019
Kids Repair class is vandaag van start gegaan bij Basisschool de Nienekes in Cuijk. Twee van onze vrijwilligers hebben aan groep 7 laten zien wat het Repair cafe Cuijk doet en waarom het belangrijk is te recyclen. Volgende week donderdag gaan we een ware Repair class houden, waar kinderen hun kapotte spullen met ons gaan repareren!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Fietsverlichtingsactie ANWB en Repair Café Cuijk

Afgelopen winter heeft 67% van de Nederlanders een onveilige verkeerssituatie meegemaakt door fietsers zonder licht*. Daarom komt het Repair Café Cuijk samen met de ANWB Lichtbrigade in actie om te zorgen dat iedereen met goede fietsverlichting op pad gaan. Fietsverlichting is erg belangrijk, want de kans op een aanrijding daalt met 20%.

Ook in 2018 besteed het Repair Café Cuijk weer aandacht aan de jaarlijkse fietsverlichtingsactie van de ANWB. 

Zet je licht aan!
Onder het motto “Zet je licht aan” willen de medewerkers in de donkere maanden van het jaar het belang van goede, veilige en optimale verlichting voor scholieren en forenzen op de fiets onderstrepen. Dit doen zij door middel van het helpen bij het repareren van de verlichting op de fiets en handige tips om de zichtbaarheid in het drukke verkeer te vergroten. 

Goed verlicht zijn op de fiets is van levensbelang voor iedere fietser, helaas vallen er jaarlijks vele doden en gewonden in het steeds drukker wordende verkeer als gevolg van ondeugdelijke, onveilige of niet toereikende fietsverlichting en de experts van Repair Café Cuijk willen hier graag hun steentje aan bij dragen om de veiligheid op de weg te vergroten. Met hun expertise en samen met u willen zij graag helpen om ook in Cuijk bij te dragen aan de verkeersveiligheid. 

Het voeren van goede fietsverlichting is helaas voor veel deelnemers in het fietsverkeer van ondergeschikt belang. Wie kent het niet in de donkere maanden die er aan zitten te komen? Net iets te laat van huis? Een warm bed, buiten is het koud, ik draai me nog een keer om? Die automobilist ziet mij toch wel! Ik heb toch voorrang op die rotonde? Maar juist op die veel voorkomende momenten, hoe knullig ook gaat het meestal mis en zit een ongelukje in een klein hoekje met vaak grote gevolgen! 

Verkeersveiligheid
In 2017 vielen er in Nederland meer verkeersdoden op de fiets dan in de auto. Los van alle feiten en details zegt dit slechts 1 ding: op de fiets ben je kwetsbaarder dan op welk ander vervoersmiddel, van jongs af aan hebben wij het fietsen in ons DNA maar de veiligheid laat nog vaak te wensen over, niet alleen de verlichting, ook de technische staat van ons rijwiel laat helaas nog vaak te wensen over. Trouw leren onze kinderen de verkeerslessen op school om ze vervolgens in groep 6,7 of 8 middels een verkeersexamen klaar voor op de weg te maken maar de praktijk is helaas weerbarstig. Navraag onder fietsenmakers leert ons dat zelfs onder lagere school scholieren de veiligheid van de fiets en de berijder nogal onderschat word. 

ANWB Lichtbrigade en Repair Cafe Cuijk
Het Repair Cafe Cuijk bied de mogelijkheid om u van het juiste advies te voorzien, daarnaast zullen ze zich ook actief inzetten door op bekende knooppunten in Cuijk waar veel verkeer is door middel van zogenaamde “slimme sjabloons” de weg te markeren met het logo van de ANWB fietsverlichtingsactie, met de tekst “Zet je licht aan!” 

Iedereen die het belang van veiligheid op de fiets aan het hart gaat is van harte welkom op zaterdag 20 oktober van 9.00 tot 12.00 uur in het Doehuis in de Cuijkse wijk Padbroek. Het doel is samen repareren voor een veiliger Cuijk! 

*Ruigrok Netpanel


Zaterdag 16 Juni is van 09.00 tot 12.00 weer de mogelijkheid uw defecte fiets, computer, laptop, fohn, boormachine en dergelijke te laten repareren  door het Repair Café in het http://doehuis.nl/

Deze ochtend zullen vrijwilligers van ruilkring Cuijk ook aanwezig zijn om te laten zien wat zij voor de Cuijkse gemeenschap betekenen. Wilt u vast weten wat de ruilkring is en wat zij doen,

klik dan op de link:  

http://www.ruilkringcuijk.nl/

 

Repair Café Cuijk ontvangt €1.500 van het Oranje Fonds 

Wat doe je met een stoel waarvan een poot los zit? Met een koffiezetapparaat dat niet meer werkt? Met een t-shirt waar gaatjes in zitten? Weggooien? Nee hoor, je kunt het repareren in het Repair Café! 

Repair Café Cuijk is goed voor het milieu, de portemonnee en de sociale contacten.  

Het Repair Café is een evenement dat draait om repareren. Bij het Repair Café is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren. Reparaties  aan kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, serviesgoed, gebruiksvoorwerpen, speelgoed et cetera. Ook is er deskundige hulp aanwezig van bijvoorbeeld een timmerman, een naaister en een fietsenmaker.  

Initiatiefnemer en voorzitter Tom van Rossenberg: “Repair Café Cuijk is samen repareren en werken aan een duurzame samenleving in een ontspannen omgeving. Wij proberen om artikelen een tweede leven te geven en daarmee voorkomen dat spullen te snel worden weggegooid.” Het afgelopen jaar zijn er bijna 300 artikelen door bezoekers naar het Repair Café Cuijk gebracht. Hiervan kon 75% gerepareerd worden.  

Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee. In het Café gaan ze zelf aan de slag met hulp van een kundige vrijwilliger. Wie niets heeft om te repareren, neemt een drankje aan de bar, gaat helpen bij een reparatie van iemand anders, of doet inspiratie op aan de leestafel, waar boeken over repareren en klussen ter inzage liggen. Maar bovenal wil het Repair Café laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel makkelijk. Kom het ook eens proberen! 

Oranje Fonds steunt Repair Café Cuijk 

Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven in Nederland en het Caribische deel van het Koninkrijk. Het afgelopen jaar ondersteunde het met 31 miljoen euro zo’n 9.300 initiatieven die ervoor zorgen dat mensen elkaar ontmoeten, minder eenzaam zijn, begrip krijgen voor elkaar en zich inzetten voor een ander. Het Oranje Fonds wordt o.a. gesteund door de Nationale Postcode Loterij, De Lotto en door Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn sinds de oprichting het beschermpaar van het Oranje Fonds.  


In 2017 driekwart van alle spullen gerepareerd

 

Het afgelopen jaar was het eerste volledige kalenderjaar van Repair Café Cuijk. We zijn tevreden over het verloop en de cijfers die tijdens ieder Repair Café bijgehouden worden bevestigen dat. Er zijn 272 verschillende meegenomen artikelen bekeken en daarvan is 75% gerepareerd of met een positief advies weer mee naar huis genomen. Van de binnen gebrachte artikelen had ruim tweederde (70%) een stekker (lees: was van elektrische aard). Het daarna grootste aandeel bestond uit kleding (13%) en fietsen (11%).*

 

Wij kijken dus met een goed gevoel terug op 2017. Het grote aantal gerepareerde artikelen is niet onnodig in de vuilnis beland. Daarmee hebben we niet alleen het milieu geholpen (CO2-uitstoot bespaard), maar hopelijk ook onze mede-inwoners een stukje bewuster gemaakt. Repareren is vaak niet alleen kostenbesparend en makkelijk, maar ook nog eens heel gezellig!

 

* Ben je geïnteresseerd in het volledige cijferoverzicht? Bekijk dan de resultatenpagina van 2017.

 

Repair Café Cuijk bestaat 1 jaar 

 

Afgelopen zaterdag bestond het Repair Café Cuijk alweer een jaar. Een jaar samenwerking met onze vrijwilligers, een jaar met plezier reparaties voor u uitgevoerd door onze enthousiaste vrijwilligers die pleiten voor een beter milieu door uw apparaten te redden. Wethouder Gerard stoffels is ons komen feliciteren en het van het Doehuis.nl  hebben we onder andere een heerlijke jubileum lunch aangeboden gekregen. Via deze weg bedanken wij iedereen die afgelopen jaar iets voor ons betekend heeft. Wijktv de Valuwe heeft een  mooie compilatie  gemaakt van ons jubileum die u hier kunt bekijken. 

Lijkt het u iets om onze groep vrijwilligers te komen versterken, kom dan eens een kijkje nemen of stuur een mail naar info@repaircafecuijk.nl.

 

Volgende Repair Café: 18 november  Locatie zorgcentrum Castella

Cantheelen 6-200, 5431 MC Cuijk

van 09.00 tot 12.30

Wanneer u de bordjes volgt van het Repair Cafe komt u vanzelf uit in de ruimte waar wij de reparaties uitvoeren

 

 

ANWB fietsverlichtingsactie en 1 jarig jubileum.                                 21 oktober 2017

Lichtbrigade: de grootste fietsverlichtingsactie van Nederland 

De ANWB en Repair Café Cuijk  geloven in het plezier van onderweg zijn. Dat gunnen we iedereen. Zo zetten we ons graag in voor het vergroten van de verkeersveiligheid. Goed verlicht zijn is daarbij van groot belang. Niet alleen voor jou als fietser, maar ook voor de automobilist. Want we zien nog te vaak dat fietsers niet goed verlicht door het verkeer gaan en dat zorgt voor gevaarlijke situaties.

Kom daarom op 21 oktober naar het Repair Café Cuijk om uw fiets na te laten kijken en eventueel te repareren.

Een nieuw lampje, betere reflector, we hebben het op voorraad, aangeboden door de lichtbrigade van de ANWB. 

 

21 oktober bestaan we ook alweer 1 jaar.                                             21 oktober 2017

Wethouder Gerard Stoffels zal ons komen feliciteren met een woordje vanuit het gemeente bestuur. Ook Melissa Degen, die duurzaamheid in de gemeente Cuijk op de kaart zet is aanwezig. Dit alles wordt vastgelegd door Wijktv “de Valuwe”.  We nodigen u graag uit om hierbij aanwezig te zijn en dit jubileum samen te vieren. Natuurlijk repareren we deze ochtend ook gewoon uw defecte apparaten en zoals hierboven genoemd kunt u ook uw fiets op een aantal punten laten nakijken en zo nodig herstellen.

 

Duurzame Markt Cuijk                                                                               1 oktober 2017

Ook dit jaar doet Repair Café Cuijk weer mee met de Duurzame Markt in Cuijk.

Op zondag 1 Oktober vind u ons van 12.00 tot 17.00 uur op het Louis Jansen Plein.         Vaak worden onnodig artikelen weggegooid zonder dat eerst wordt bekeken of het gerepareerd kan worden. Het Repair Café wil mensen hiervan bewust maken en laten zien dat repareren vaak een goede optie is. Zo dragen wij een steentje bij aan de duurzaamheid van onze samenleving.

 

Repair Café Cuijk zoekt extra vrijwilligers                                    5 augustus 2017

Repair Café Cuijk is sinds oktober vorig jaar een begrip in Padbroek. Iedere derde zaterdag van de maand staan er verschillende deskundige reparateurs klaar om, samen met u, te helpen met het repareren van uw meegebrachte artikel.

Het kan van alles zijn. Een fiets waarvan de remmen afgesteld moeten worden, een computer met een probleem, een spijkerbroek met een gat in de knie, een broodrooster wat niet meer werkt, een stoel met een losse poot …… etc., etc.

Als u het kapotte artikel mee kunt nemen, kijken wij of we het kunnen maken.

Inmiddels hebben wij al heel wat mensen kunnen helpen.

Door het succes van het Repair Café moeten de bezoekers vaak even wachten om hun artikel te laten repareren. Vooral bij bezoekers die elektrische apparaten meenemen is dat het geval.

Soms moeten wij zelfs deze bezoekers teleurstellen, vooral als die wat later in de ochtend langs komen. Onze reparateurs van elektrische apparaten hebben het dan te druk om in de openingstijden van het Repair café nóg een reparatie uit te voeren.

Daarom is Repair Café Cuijk op zoek naar reparateurs die kennis en kunde bezitten om te helpen met het repareren van allerhande elektrische huishoudelijke apparaten. Ook reparateurs die handig zijn met computers zijn welkom.

Is dit iets voor u. Wij horen het graag.

Stuur een e-mail naar info@repaircafecuijk.nl of bel even

06-21879211

Wij hopen u graag te ontmoeten

Repair Café Cuijk

 

7 juli 2017 

De gemeente Cuijk heeft het duurzaamheidsplan 2017-2020  online staan. Dit duurzaamheidsplan gaat de gemeente Cuijk de komende jaren weer een stuk duurzamer maken. Duurzamer door meer zonnepanelen op de Cuijkse daken, betere fietsvoorzieningen rondom Cuijk, energiezuiniger woningen, door een groenere openbare ruimte en door nóg minder zwerfafval.

Bij de opstelling van het plan is gekeken naar én rekening gehouden met landelijk, provinciaal en regionaal beleid. Landelijk is er ondermeer het Energieakkoord, dat fors inzet op energie-innovaties, energiebesparing en hernieuwbare energie (14% in 2020). Provinciaal is er bijvoorbeeld het Natuurnetwerk Brabant dat in 2027 moet zijn gerealiseerd. Regionaal tenslotte, zijn er afspraken gemaakt met Waterschap Aa & Maas en de gemeenten in het Land van Cuijk over klimaatbestendigheid en op het gebied van afval en circulaire economie. Ook het laadpalenbeleid voor elektrisch rijden is in regionaal verband opgepakt.

Daarnaast is het Cuijkse duurzaamheidsplan tot stand gekomen met hulp van de Cuijkse samenleving, met hulp van de Raad, belangenorganisaties zoals het CEC en Verdeliet. Tijdens een openbare Raadsavond in juni 2016 is actief gebrainstormd over de inhoud van het nieuwe duurzaamheidsplan. Veel ideeën die daar zijn geopperd zijn terug te vinden in dit plan.

Een nadere en praktische uitwerking van het Cuijkse duurzaamheidsplan vindt plaats in het uitvoeringsprogramma dat jaarlijks zal worden gemonitord en tweejaarlijks gerapporteerd in verslagen. Zo kan worden getoetst en zo nodig na twee jaar worden bijgestuurd door de Gemeenteraad.

Dit duurzaamheidsplan ademt veel ambitie uit, maar wel met voldoende realiteitszin. Daarbij is de insteek dat de realisering van het plan alleen kan slagen als naast de gemeentelijke organisatie, de gehele Cuijkse samenleving actief meedoet om zijn leefomgeving duurzamer, en daarmee mooier, gezonder en leuker te maken! Wij als Repair Café dragen ons steentje bij met het tegengaan van het weggooien van kapotte apparaten!

 5 juni 2017

Woensdag 7 en Donderdag 8 Juni gaat Het Repair Café Cuijk helpen bij de avond2daagde van Pantein.

Heeft een een lekke of slappe band, werken de remmen niet goed, zit uw handvat los, wij maken het ter plekke en zorgen ervoor dat u de Avond2Daagse gerust kunt lopen.

 

fietsreparaties tijdens alle Repair Café                                                                                        10 april2017

De lente komt ons tegemoet. Dat betekend voor velen de auto laten staan en de fiets op! kom 15 april tussen 09.00 en 12.00 gerust langs met uw fiets om hem na te laten kijken en misschien zelf ook eens te kijken en leren hoe je het de volgende keer misschien wel  bepaalde dingen zelf kunt doen. 

 

Naast fietsen bent u ook welkom metmeubels, computers, elektrische apparaten, (stofzuigers, radio’s, wekkers, video recorders en alle andere defecte apparaten met een snoertje. Ook  fotolijstjes, rolstoelen, rollators kleding of wat er ook kapot is zijn de moeite waard om het defect bij op te lossen. 

 

Repair Café Cuijk is samen repareren en werken aan een duurzame samenleving in een ontspannen omgeving. Wij proberen om artikelen een tweede leven te geven en daarmee voorkomen dat spullen te snel worden weggegooid.

 

 

Openingsfilm 

 

 

Waar en wanneer?
Iedere derde zaterdag van de maand
9:00-12:00